Termoizolatie de interior. Cum aleg cea mai buna izolatie la casa sau apartament?

Termoizolatie de interior. Avantaje si dezavantaje materiale de termoizolatie

Odata cu cresterea facturilor la incalzire, constientizam tot mai mult necesitatea unei locuinte care sa aiba pierderi de caldura cat mai mici pe timp de iarna si o izolare termica exterioara cat mai buna pe timp de vara pentru a pastra o temperatura confortabila in interior.

Termoizolatie interioaraO mare parte a energiei consumate pentru incalzirea locuintei se pierde prin peretii exteriori, prin urmare este necesara izolarea acestora.

Insa ca sa trecem la treaba ne vin in minte o multime de intrebari. Care e cea mai buna izolatie termica? Ce materiale sa folosim pentru termoizolatie: polistiren, vata minerala, spuma poliuretanica, materiale noi de ultima generatie, aerogel? Daca vreau sa izolez podul/mansarda sau sa fac o termoizolatie la balcon sau subsol/beci ce trebuie sa fac ?
Tot mai multe materiale de termoizolatie au aparut pe piata romaneasca in ultima perioada, insa nu multi stiu care sunt diferentele dintre ele si ce avantaje prezinta fiecare. Astfel va facem cunoscute cateva tipuri de termoizolatie, si cazurile in care acestea sunt indicate.

Termoizolatie cu polistiren in interiorul casei sau apartamentului

Specialistii aleg folosirea polistirenului NUMAI la izolatiile exterioare.
Izolarea interioara cu polistiren nu este indicata datorita faptului ca, in urma unui calcul tehnic, punctul de roua pica la interior, ceea ce inseamna aparitia igrasiei. In plus s-a constatat ca izolarea cu polistiren in interiorul casei duce in timp la depolimerizarea polistirenului, care este cancerigen pentru locuitorii locuintei!

Intrebarea este cum procedam atunci cand izolatia exterioara este imposibila. Cum izolam doar un apartament in bloc, o casa considerata patrimoniu national sau o camera separata din apartament?

Daca nu exista posibilitatea izolarii apartamentului pe exterior, si izolatia interioara este eficienta intrucat peretele, in structura lui, este mai bine protejat, nu se incalzeste si nu se raceste atat de mult vara sau iarna.
Daca va hotarati pentru o termoizolatie de interior, puteti alege orice varianta va convine, si financiar si functional sau din alte puncte de vedere, avand grija sa izolati toti peretii exteriori, tavanul si pardoseala, daca va invecinati cu spatii neincalzite, sau incalzite mai slab.

Termoizolatie cu vata minerala si rigips la interior

Spre exemplu avem o garsoniera ce are un perete exterior intre blocuri si nu este izolat si dorim sa-l izolam pe interior, celalalt perete si cel de la bucatarie este izolat exterior cu poliestiren de 10 cm. Ar exista varianta sa izolam la interior cu vata minerala si rigips.

izolatie aKtivTHERMVarianta de termoizolare interioara cu vata minerala si rigips este si ea eficienta, doar ca putin mai costisitoare decat cea cu polistiren.
Riscul aparitiei igrasiei apare de asemenea intrucat in timp peretele nu mai respira si se va forma condens intre perete si izolatie, ce implicit duce la formarea mucegaiului. In plus in timp va fi afectata si structura peretelui.
Mai exista insa si alte variante de termoizolare interioara de ultima generatie, cum ar fi de exemplu sistemul aKtivTHERM interior, sau izolatiile cu spuma poliuretanica.

Termoizolatie interioara cu aKTivTHERM

Astfel de termosisteme au un continut ridicat de microsfere de sticla 3M, care functioneaza pe principiul reflexiei. Sistemul aKtivTHERM reprezinta o metoda eficienta de termoizolatie pentru interior destinata protectiei impotriva supraincalzirii peretilor pe timp de vara si de incalzire rapida a incaperilor pe timp de iarna.

termoizolatieLucrarile de izolare interioara cu aKTivTHERM interior constituie o investitie rentabila deoarece se amortizeaza intr-un timp scurt si micsoreaza implicit costurile la incalzire.

Pe langa avantajele termoizolatiei aKtivTHERM enumerate mai sus, amintim si:
– reducerea timpului necesar incalzirii incaperilor, si implicit a costurilor cu incalzirea/racirea
– prevenirea aparitiei mucegaiului pe suprafetele peretilor predispusi la formarea condensului, in incaperile cu umiditate ridicate precum: bai, bucatarii, balcoane, saune, etc.
– aplicare rapida – fara schela, fara acordul locatarilor sau cheltuieli majore
– protectie la foc.

Pentru informatii suplimentare legate de subiectul Termoizolatie ne puteti adresa intrebari in pagina noastra de contact.

Poti citi si articolul Cum poti scapa de MUCEGAI si IGRASIE? Tratarea umiditatii din locuinte